Thomas S.
Software udvikler

Fra idé til realitet

oprettet mandag 2 oktober 2017 433 2

Rigtig mange har kontaktet mig for at høre hvordan man går fra at have en idé til at rent faktisk komme igang. Der er selvfølgelig en tonsvis af faktorer som spiller ind, men her er mine 10 cents og forklaring på hvad mine "steps" typisk er, når jeg starter ud med at have en lysende pære over hovedet.


Det første du må erkende og burde vide er, at der findes ingen 5-trins guide eller gylden opskrift, som får dig til at få succes med din idé. Hvordan du skal "tackle" din idé afhænger selvfølgelig af idéen selv. Alligevel tror jeg der er nogle ting som er så generelle at de kan bruges i 9 ud af 10 tilfælde. Her får du i hvert fald min fremgangsmetode.

OBS: Jeg er ikke millionær. Jeg har ikke eget firma. Jeg har ikke 25 års erfaring. Hvad jeg har, ligesom rigtig mange andre, er iværksætter-DNA'et, passionen og ambitionerne om at kunne arbejde for mig selv en dag. Finde løsninger på de problemer, som jeg mener kan løses eller løses bedre, og eksekvere på disse idéer..



Start på papiret

Inden du bare kaster dig ud i din idé, så få lavet en masse benarbejde først. Det giver både pote for dig senere men også hvis du skal ud og finde folk, som vil hjælpe dig med dit projekt. Det viser at du er seriøs omkring din idé samt skaber et godt fundament at vælte tilbage på.

Start med det simpleste: Hvad er din idé? Gå gerne rigtig meget i detaljer, hellere for meget end for lidt. Hvis din idé ender med at være på "pause" og du først genoptager rejsen næste år, så vil du være helt sikker på at du har fået det hele med.

Jeg starter altid ud med at skrive min idé ned som om jeg skulle præsentere den for mine forældre. De er ikke særlig teknisk-kyndige og mine idéer er typisk tekniske løsninger på problemer som jeg oplever. Det betyder at jeg ikke bruger "nørd"-sprog og gerne skulle kunne forklare idéen til enhver.


Snak med dine nærmeste

Inden du bruger al din tid på din idé, så forhør de nærmeste omkring dig. Snak med familie og venner omkring din idé og iagttag deres reaktion. I rigtig mange tilfælde vil de støtte dig uanset, så du skal være god til at forklare at de skal se det som en idé, som ikke kommer fra dig. Hvis det er et nyt produkt, så skal du høre om de ville købe det, hvis det ikke var fra dig. Vær' sikker på at du tager deres kritik til dig. Godt på ondt.

OBS: Husk at bare fordi deres reaktion er "dårlig", så er det ikke ensbetydende med at din idé er.


Undersøg markedet

Du har fået idéen ned på papir. Du har forhørt de nærmeste. Nu er tiden inde til at finde ud af hvem dine konkurrenter er og hvordan markedet er. Her har jeg en simpel tjek-liste til mine idéer:

  • Findes idéen eller løsningen på problemet i forvejen?
  • ​Hvem er konkurrenterne og hvad tilbyder de?
  • Kan jeg gøre det bedre?
  • Hvad gør mig unik i forhold til eventuelle konkurrenter?

Hvis du har en idé til et produkt, så er det også en mulighed her at skrive ned hvad de forskellige konkurrenter sælger produkter til. Hvor stor en fanbase har de på sociale medier? Ville du selv købe fra dem eller bruge deres service?


Undersøg (find) målgruppen

Når du har undersøgt markedet, så kan det blive lidt nemmere at snævre din målgruppe ind. Hvem sigter konkurrenter f.eks. efter? Vil du gå efter de samme? Er det en snæver målgruppe eller bred? Typisk vil det være rigtig godt at starte ud med en meget lille specifik målgruppe og hvis det giver pote, så kan du altid udvide senere.

Denne sektion vil senere hjælpe dig, når du er kommet videre med din idé og skal til at overveje at markedsføre den. Den hjælper dig samtidigt hvis du skal begynde at tænke brand-identitet samt hvilke værdier du skal lægge vægt på.


Udarbejd en kravspecifikation

Mine idéer er typiske tekniske, så en kravspecifikation giver rigtig meget mening at få udarbejdet inden jeg begynder at udvikle eller arbejde på idéen. Selv hvis din idé ikke er teknisk, så kan du stadig gøre brug af en kravspecifikation. Du kan læse hvad en kravspecifikation er her: https://kaem.dk/community/wikis/view/hvad-er-en-kravspecifikation

Konceptet er egentligt bare at man får skrevet ned hvad ens produkt/service skal kunne. Her giver det blandt andet også pote hvis du ikke er teknisk anlagt og du har brug for at finde en teknisk partner. En udvikler/producent ville kunne læse kravspecifikationen igennem og hurtigt give estimater på pris, tid osv.


Udarbejd en forretningsplan

Jeg er naiv og tror nogle gange at hvis en løsning på et problem er godt, så skal der nok komme penge ud af det på et tidspunkt. Sådan hænger det dog ikke altid sammen. Selvom du, måske som jeg selv, ikke ønsker at "tjene penge" skal være målet, så vil det altid være en god idé at få skrevet noter ned i form af en forretningsplan. Jeg mener ikke at man i starten bør have en skudsikker forretningsplan klar, men at overveje potentielle indtjeningsmuligheder i start-stadiet vil gøre at du kan fokusere mere på løsningen under udviklingen end at skulle tænke på hvordan man kan tjene penge. Du kan læse hvad en forretningsplan er for noget her: https://kaem.dk/community/wikis/view/hvad-er-en-forretningsplan

Hvis du har en idé omkring et produkt du vil sælge, så giver det god mening at få kigget på de økonomiske detaljer. Udarbejdelse af simple budgetter, hvor du hurtigt kan få et overblik.


Overvej medspillere

Iværksætteri kan være rigtig hårdt og ensomt. Mange læser en masse nyheder omkring succesfulde iværksættere, men typisk ser du kun toppen af isbjerget (https://pbs.twimg.com/media/C9oYqnBXgAA_YpL.jpg).

Bare fordi du har en god idé, så skal du vide at eksekveringen af idéen er nok det vigtigste. Overvej om det kunne give mening at slå sig sammen med nogle. Står du i en situation hvor du mangler kompetencer? Er du f.eks. super skarp til markedsføring og design, men du mangler hjælpe på den tekniske del? Her ville det give rigtig god mening at hive nogle andre ind over.


Sæt igang

Nu har du fået lavet en masse lækkert benarbejde og du har noget du kan falde tilbage på hele tiden, hvis du er i tvivl. Det næste trin ville være at rent faktisk komme igang med udviklingen af din idé. Fundamentet på papiret er skabt, medspillerne er fundet og nu er I klar. Selve udviklingen kommer nok til at fylde en hel anden artikel og - igen - vil variere fra idé til idé.

I mit tilfælde ville jeg opsætte nogle milepæle (milestones) i forhold til alpha, beta og charlie versioner. Start med det simpleste og byg videre derfra. Men som sagt, det må komme i en anden artikel.


Alle disse "steps" kan selvfølgelig variere i forhold til intensitet og udførelse. Du skal lægge vægt på de områder, som giver mening for din idé. Min fremgangsmetode vil bære præg af kategorien af mine idéer. Det er typisk web-baserede platforme, som løser et eller andet problem, som jeg synes ikke er løst korrekt endnu. Jeg håber alligevel at denne artikel kan hjælpe dig, hvis du sidder med en god idé og ikke er sikker på hvor de næste skridt skal tages..


Held og lykke!

Del denne artikel