Thomas S.
Teamlead
Persondataforordningen, også kendt som GDPR (General Data Protection Regulation), indeholder mange krav til, hvordan virksomheden skal beskytte og behandle persondata. Disse krav skal i fremtiden udmøntes i processer og politikker, der skal fungere i virksomheden på tværs af IT, jura, de enkelte afdelinger og ledelsen i virksomheden.
Forordningen udvider virkeområdet for EUs lovgivning om personoplysninger ved yderligere at dække alle udenlandske selskaber som behandler data om borgere i EU. Ved at skabe et fælles regelværk i EU er det hensigten at det skal blive enklere for virksomheder at følge reglerne. Der lægges op til en streng databeskyttelse, og brud kan medføre store bøder på op til 4% af virksomhedens samlede omsætning.
Der er mere og mere fokus på den nye/opdaterede persondataforordning da bøderne kan blive ret store samt den træder i kraft 25. maj 2018. Den afløser databeskyttelsesdirektivet, der er gennemført via persondataloven. Forordningen får direkte virkning i medlemslandene, og kræver derfor – i modsætning til et direktiv – ikke national lovgivning for umiddelbart at være gældende. Danmark skal som EU-medlem følge forordningen.
Persondataforordningen bygger på samme princip, som vi kender fra Persondataloven, nemlig princippet for god databehandling: Det betyder, at: